
passion
liv, forretning, såvel som arkitektur, skal baseres på indlevelse
engagement, passion og ambition
Vi har som kollektiv et ansvar for at løfte højere i flok end hver for sig, og vi har som individer et ansvar for at leve vore liv til dets fulde potentiale.
Vi har som arkitekter, bygnings- og energidesignere et ansvar for at forme, planlægge og opføre bygninger, der understøtter både kollektivets såvel som individets muligheder og ansvar - det kræver engagement!
Vi skal som formgivere brænde for arkitektur, rum, funktion, lys, socialt ansvar, samfundsøkonomi, klima og meget mere, og vi skal som mennesker brænde for mulighederne i den verden, der omgiver os. Uden indlevelse bliver livet en sløret ligegyldighed, og vi forvalter ikke vores fælles verden til de kommende generationer med respekt - det kræver passion!
Engagement og passion er en del af min DNA. Det er, hvad mit liv bygger på, og det er, hvad mit virke som arkitekt, bæredygtighedsekspert og leder er formet efter. Udvikling og fremskridt kommer af at ville mere end det der er. Et højere potentiale som arkitekt, kollega eller firma, kommer af at stræbe efter mere end det der er os givet - det kræver ambition!

klima, bæredygtighed og arkitektur
Menneskeheden lever ikke bæredygtigt. Vi er den eneste eksistens på kloden, der ikke indgår i de kredsløb, som naturen består af, og vi er den eneste eksistens, der kun tager og tager og ikke giver noget tilbage. En lineær holdning til uendeligt forbrug og vækst, udviklet gennem århundreder hvor ressourcer har føltes uendelige. En holdning som ikke kan blive ved på en klode med endelige ressourcer. Den 8. august 2016 havde vi faktisk opbrugt jordens ressourcer for hele 2016.
Vi driver uhæmmet rovdrift på kloden, og kloden reagerer.
​
Der skal et paradigmeskift til. Vi skal - som vi gjorde engang - til at forstå, at naturen og vi selv hænger uløseligt sammen.
Vi skal til igen at forstå, hvordan naturen fungerer i kredsløb, og vi skal nødvendigvis til at indgå i disse forløb, så vi kan efterlade vore børn og deres børn en verden i balance, fuld af overflod og muligheder. Og det haster. Det skal ske nu.
​
Og dertil har arkitekturen og vores bygninger et kæmpe ansvar.
​
Næsten 40% af verdens udledninger af drivhusgasser kan tilskrives byggeriet. Og 50-75% af alle klodens naturlige ressourcer, bruges i dag i bygninger, drift eller anlæg. Arkitekturen og byggebranchen står derfor, uundgåeligt med et stort ansvar for den grønne omstilling. Og som vi håndterer det nu, så fejler vi. Ambitionerne er ikke høje nok, vores tværfaglige viden er ikke stor nok og dette ansvar tages ikke alvorligt nok, hverken fra statens, branchens eller fra bygherres side. Vi bygger med de samme materialer vi altid har brugt, med de samme processer. Ud af en blanding af dovenhed, acellereret fokus på timepriser fremfor materialepriser og ikke mindst en farlig vanetænkning.
​
Det duer bare ikke længere. Vi skal en anden vej.

arkitekturen i den grønne omstilling
​Vi står overfor det største og vigtigste valg i menneskets historie. Vi kan vælge at fortsætte ufortrødent, krydse fingre for at teknologien løser problemerne ude i fremtiden og derved gå fremad i usikkerhed og enorm risiko. Eller vi kan vælge at se muligheden for at skabe en bæredygtig fremtid i balance med natur og klode, og handle aktivt på denne mulighed.
​
Jeg har for længst valgt at se muligheder fremfor forhindringer.
​
For byggeriet vil en grøn omstilling betyde sundere bygninger og indeklima, mere komfortable huse, bedre udnyttede lejligheder og grønnere fællesrum, baggårde og byer. Gøres det rigtigt, kan det højne vores livsværdi, vores dagligdage, give os mere fritid, mere sociale interaktioner og ikke mindst sundere og gladere liv. Potentialet er enormt.
​
For at få det til at ske, skal vi i byggeriet have ændret hele vores tilgang til hvad bygninger kan og skal kunne. Vi skal have skabt en fælles forståelse for de enorme muligheder der gemmer sig i at tænke anderledes. Mulighederne ved at være modige og handlingsorienterede. Vi skal have ændret vores forståelse for hvad grønt byggeri er, og forstå at det ikke længere kun handler om lavenergi, men i lige så høj grad om den indlejrede CO2. At det også handler om genbrug af materialer og bygninger. Om at bygge med biobaserede materialer, at vi skal til at "gro vores bygninger". Om carbon positive bygninger. Om bygninger som CO2 lagre og materiale banke. Om nye og spændende boformer. Og om at arkitekturen i den grønne omstilling i endnu højere grad end tidligere handler om at sætte mennesket i centrum, men på naturens præmisser.
Vi har travlt. Vejen er lang. Men fremtiden er mere fyldt med flere muligheder end nogensinde før.
Nu skal vi bare finde modet til at gribe dem.