top of page
HOME

årets byggeri 2017

ansvar for projektledelse, konceptudvikling, energikoncept, beboerinddragelse

EN HELT ANDEN TILGANG

en helt anden tilgang

Al ophavsret til projektet tilhører bjerg arkitektur a/s

 

Jeg har haft ansvaret for konceptudvikling, projektledelse, energikoncept, beboerinddragelse og opførelse.

 


Renoveringen af Toftebo var tiltænkt som en ganske normal standard helhedsplan til Landsbyggefonden.

 

Der er uden tvivl meget godt at sige om både Landsbyggefonden og den støtte mange renoveringer almene boliger er dybt afhængige af, men der er heller ikke nogen tvivl om at helhedsplaner desværre alt for ofte kan være en langsommelig, uproduktiv og uambitiøs affære, begrænset af ubøjelige krav og . Den nuværende ventetid på støtte fra Landsbyggefonden er f.ex. for tiden mellem 5-8 år. Og støtten er aldrig garanteret fra begyndelsen.

Landsbyggefonden stiller krav, men ingenlunde de rette steder. Hverken energi, bæredygtighed, indeklima eller totaløkonomi er fokus for støttet byggeri.

Tilstanden af Toftebos bygninger var af uafhængige ingeniørfirmaer blevet omhyggeligt gennemgået og der var udformet hele 2 tilstandsrapporter i årene op til vores inddragelse.

Bygningerne var i en sådan stand at omfattende tiltag var nødvendige, heriblandt: udskiftning af vinduer og døre, udskiftning af varmesystem, genopretning af altaner, genopretning af facader mm.

Desuden kunne det ses at den konstruktive udformning at bygningerne var præget af store og omfattende kuldebroer, som udover at medføre en høj varmeregning, også var skyld i et tiltagende dårligt indeklima.

Der var altså store økonomiske driftsposter, der alle var forbundet til bygningernes tilstand og specielt manglende energieffektivitet.

energistrategi

01

eksisterende

forhold

02

energirenovering

tabsminimering og

solare tiltag

03

indeklima,

ventilation &

varmegenvinding

04

supplerende

aktive tiltag

/ lille passivt varmetilskud og
stort tab ud gennem utætte og
utilstrækkeligt isolerede vægge,
tag, gulve og vinduer
/ træk, kondensdannelse &
derved mulig dannelse af
skimmelsvamp i lejlighederne
/ stort varmeforbrug og ikke
optimale levevilkår

/ ekstern isolering af eks.
bygningskrop for at minimere
varmetab gennem konstruktioner
/ åbning af bygning ved store
vinduespartier mod haveside og
inddragelse af eks. altaner i lejlighedernes brugsareal, for at sikre klimaskærm og undgå energitab.

/ etablering af lavenergi ventilations anlæg

med varmegenvinding

/ sikring af et godt og sundt

indeklima med frisk luft, samt

et sundt konstruktivt byggeri uden kolde

overflader og deraf følgende

gener som træk og kondens.

/ hvis der er i en totaløkonomisk analyse kan findes et

overskud, så vil der blive

set på aktive tiltag, som

yderligere kan nedbringe

afdelingens energiudgifter

/ selvforsynende, positivt og

bæredygtigt ”statement” i

lokalsamfundet

ENERGISTRATEGI
PROCES

en unik proces

Vi foreslog bygherre at vi udover den ønskede helhedsplan til Landsbyggefonden, kørte et unikt parallelt forløb med en totaløkonomisk vurdering på baggrund af et passivhus ultra lavenergi renoverings scenarie.

 

Dette forslag var bygget på erfaringer fra flere tidligere ultra lavenergi renoveringsprojekter, hvor vi havde kunnet dokumentere at i tilfælde af nødvendige renoveringsomkostninger og høje løbende driftsudgifter som her, kunne de store energibesparelser ofte betale den øgede investering i anlægsudgifter.

Denne tilgang kræver en samarbejdsvillig administrator/bygherre, da drift og anlæg skal kunne ses sideløbende og skal kunne samkøres i den efterfølgende administration.

beboerinddragelse

Vigtigheden af beboerdinddragelse og beboerdemokrati i renoveringsprojekter i denne størrelse, kan ikke understreges nok.

 

Gennem flere projekter i samme kategori, ved jeg at tilfredshedsniveauet og succesen med projekt, proces og endeligt resultat stiger markant, ved at lade beboerne komme til orde og derefter arbejde intens med at inddrage deres kommentarer, forbehold og spørgsmål i projektets tilblivelse.

 

I dette projekt holdt vi adskillelige informationsmøder, studieture og workshops, som helt konkret var med til at forme løsningerne i den sidste ende.

56 kr/m²/år

projektresultater

92 %

89 %

... totaløkonomisk billigere for beboerne, fra dag 1, at lave den fulde passivhus totalrenovering, end det ville have været at følge tilstandsrapporternes anbefalinger og blot repareret bygningerne som nødvendigt.

Med andre ord, det var billigere at lave den fulde renovering end klatreparere bygningerne.

... mindskning af bygningernes varmebehov.

 

Hvilket på ingen måder ville have været adresseret hvis tilstandsrapporternes anbefalinger var blevet fulgt.

 

Det har også medført en markant forbedring af lejlighedernes indeklima.

... mindskning af bygningernes CO2 udledning.

Bygningerne er gennem tilføjelse af eldrevne ventilationsanlæg med varmegenvinding, fremtidssikret og klar til tilføjelse af solceller, når dette blir økonomisk fordelagtigt. Derved blir bygningerne 0 emissions bygninger.

PROJEKTRESULTATER

konklusion

Først og fremmest viste processen med Toftebo at det ville være totaløkonomisk billigere at lave den fulde ambitiøse passivhus renovering, end det ville være blot at reparere på bygningerne i henhold til tilstandsrapporterne.

 

Dernæst viste det sig at projektet kunne gennemføres på 2 år istedetfor 6-8 år som processen med Landsbyggefonden ville tage.

 

Og sidst, men ikke mindst viste det sig at vi med denne unikke tilgang ville kunne skabe et langt bedre indeklima i lejlighederne, og derved markant øge beboernes livskvalitet, hvilket ikke ville være muligt med den normale tilgang.

KONKLUSION

Projektet har mindsket bebyggelsens CO2 udledningen med 89%, og har mindsket varmebehovet i med 92%. Og har altså gjort dette totaløkonomisk billigere for beboerne, end det ville have været at klatreparere bygningerne, hvor ingen ændring ville være opnået.

Toftebo har ikke blot vist at lavenergi og flot respektfuld arkitektur ikke er hinandens modsætninger, men også at det på både hårde økonomiske og bløde menneskelige parametre, kan betale sig at gå langt mere ambitiøst tilværks end vi gør idag.

Projektet bør være en øjenåbner i forholde til et nødvendigt paradigmeskift i både den almene sektors tilgang til renovering, men ikke mindst i vores forståelse for arkitekturens rolle i den grønne omstilling.

Af disse grunde blev projektet tildelt prisen for årets byggeri 2017

ÅRETS BYGGERI

Et vigtigt eksempel til efterfølgelse. Danmark stræber efter at gøre sig uafhængig af fossile brændstoffer, og bygninger er en af de helt tunge energiforbrugere. Toftebo demonstrerer, at det er muligt at renovere den eksisterende bygningsmasse til passivhus-standard inden for den almene ramme.

Ved at tænke totaløkonomisk har beboerne nu fået et bedre hus uden at gå på kompromis med bebyggelsens oprindelige kvaliteter. Der er lagt stor omtanke, ansvarlighed og fremsynethed i projektet, der samtidig anviser en vej, som langt flere af vores byggerier bør gå de kommende år.

At renovere Toftebo med dette resultat gør alle, der har bidraget, stor ære.

dommerbetænkning

De viste referencer på denne side er udført med projektledelsesansvar hos bjerg arkitektur a/s

Al ophavsret til projekterne tilhører bjerg arkitektur a/s

bottom of page